SECTIUNE INFORMATII UTILE

1. Dreptul de a circula liber pe teritoriul unui stat membru (art. 4–5 din Directiva 2004/38/CE)

Toti cetatenii Uniunii*, deci si cetatenii romani, pot iesi de pe teritoriul unui stat membru pentru a intra pe teritoriul unui alt stat membru al Uniunii in baza cartii de identitate sau a pasaportului, valabile, care atesta cetatenia acestora.
Membrii de familie** ai cetatenilor Uniunii, membri care nu au cetatenia unui stat membru, pot iesi de pe teritoriul unui stat membru pentru a calatori pe teritoriul unui alt stat membru al Uniunii in baza unui pasaport valabil. Dar, pentru a intra pe teritoriul unui alt stat membru, membrii de familie ai unui cetatean al Uniunii, care nu au cetatenia unui stat membru, trebuie sa aiba asupra lor fie o viza de sedere pe termen scurt, fie un permis de rezidenta.
Statele membre pot cere persoanelor care au intrat pe teritoriul lor, cu indeplinirea conditiilor mentionate, sa isi semnaleze prezenta intr-o perioada de timp rezonabila si nediscriminatorie.

Note:
* Cetatean al Uniunii: orice persoana care are cetatenia unui stat membru.
** Membru de familie: sotul; partenerul inregistrat; descendentii directi care nu au implinit varsta de 21 de ani sau cei care sunt dependenti si cei ai sotului sau partenerului, mentionati anterior; rudele directe dependente pe linie ascendenta si cei ai sotului sau ai partenerului.

ATENTIE! Conditiile de calatorie in strainatate pentru minorii, cetateni romani, raman neschimbate.
Legea nr. 248/2005 prevede ca minorii romani pot calatori in strainatate numai insotiti, cu acordul parintilor ori al reprezentantilor legali.
Prin reprezentant legal se intelege persoana desemnata, potrivit legii, sa exercite drepturile si sa indeplineasca obligatiile parintesti fata de minor.

2. Dreptul de rezidenta pana la 3 luni (art. 6 din Directiva 2004/38/CE)

Aveti dreptul de a ramane pe teritoriul unui stat membru pentru o perioada de pana la 3 luni, fara nici o conditionare sau formalitate, alta decat aceea de a detine o carte de identitate valabila sau un pasaport valabil.

Ca sa prelungiti aceasta perioada ar trebui sa indepliniti una din urmatoarele conditii:
• sa aveti un loc de munca;
• sa aveti suficiente resurse si asigurare medicala, astfel incat sa nu deveniti o povara pentru serviciile sociale din tara cu princina;
• sa va aflati la studii, caz in care sa aveti o asigurare medicala sau sa garanteze autoritatile nationale ale statului in care vreti sa rezidati ca nu veti deveni o povara pentru serviciile sociale;
• sunteti membru al familiei unui cetatean al Uniunii, chiar daca nu aveti cetatenia unui stat membru, si calatoriti impreuna cu acesta, cu indeplinirea uneia dintre conditiile prevazute la punctele de mai sus.

Cetatenilor Uniunii nu li se cere sa aiba documente de rezidenta. Totusi, in cazul unei rezidente pentru o perioada mai mare de 3 luni, statele membre pot cere ca cetatenii unui alt stat membru al Uniunii sa se inregistreze la autoritatile competente intr-o perioada care nu poate fi mai mica de 3 luni de la data intrarii pe teritoriul statului pe care vor sa rezideze pentru o perioada mai mare de 3 luni.

3. Restrictii ale dreptului de libera circulatie si ale dreptului de rezidenta pe motive de politica publica, securitate publica sau sanatate publica (art. 27–33 din Directiva 2004/38/CE)

Cetatenilor Uniunii sau membrilor lor de familie li se poate restrictiona dreptul de libera circulatie si de rezidenta pe teritoriul unui alt stat membru al Uniunii numai din motive de ordine publica, securitate publica sau sanatate publica. Aceasta decizie nu pot fi luata in niciun caz pe motive economice. Masurile care afecteaza libera circulatie si rezidenta trebuie sa se bazeze pe conduita proprie a persoanei in cauza; condamnarile penale anterioare nu justifica automat luarea acestor masuri.
Aceasta conduita trebuie sa reprezinte o amenintare suficient de serioasa si prezenta, care sa afecteze interesele fundamentale ale statului in cauza. Simplul fapt ca documentele de intrare folosite de persoana in cauza au expirat nu constituie motive de expulzare.
In orice caz, inainte de luarea unei decizii de expulzare, statul membru trebuie sa evalueze o serie de factori, precum perioada in care a rezidat persoana in cauza, varsta, gradul de integrare si situatia familiala pe teritoriul statului in cauza si legaturile cu tara de origine. Doar in cazuri exceptionale, pentru considerente deosebite de securitate publica, ordinele de expulzare pot privi un cetatean al Uniunii, daca a rezidat pe teritoriul statului in cauza timp de 10 ani sau este minor.

4. Reglementarile Uniunii Europene in privinta regimului permiselor de conducere (Directiva 91/439/CE s.a.)

Permisul de conducere eliberat de autoritatile romane este recunoscut in oricare dintre statele Uniunii Europene. In cazul cetateanului roman care isi stabileste rezidenta intr-un alt stat membru, acest permis poate fi preschimbat doar in cateva situatii, limitate ca numar.
Din 1996 (Directiva 91/439/CE), statele membre elibereaza un permis de conducere dupa modelul comunitar de permis de conducere, in scopul de a facilita identificarea si, in consecinta, recunoasterea reciproca a permiselor eliberate de statele membre.
Orice permis de conducere eliberat de catre un stat membru trebuie recunoscut de celelalte state membre, chiar daca permisul este eliberat anterior aparitiei Directivei si nu corespunde modelului comunitar, cu conditia sa fie in termen de valablitate.
Diferite situatii posibile:

1. Cetateanul UE detine un permis de conducere eliberat de un stat membru
Cetateanul nu este obligat sa isi schimbe permisul daca rezidenta principala se afla intr-un stat membru altul decat cel care a eliberat permisul de conducere. Cetateanul in cauza poate totusi solicita preschimbarea acestuia, daca doreste acest lucru.

2. Cetateanul UE detine un permis de conducere eliberat de un stat membru, insa acesta a expirat
Cetateanul trebuie sa reinnoiasca permisul, solicitand acest lucru autoritatilor competente din statul in care isi are rezidenta principala.

3. Cetateanul UE detine un permis de conducere eliberat de un stat membru, dar doreste sa obtina o categorie de permis suplimentara
Cetateanul UE trebuie sa solicite acest lucru la autoritatea competenta din statul in care isi are rezidenta principala si trebuie sa isi preschimbe permisul din tara de origine daca obtine noua categorie.

4. Cetateanul UE detine permis de conducere eliberat de un stat membru, dar l-a pierdut sau i-a fost furat Cetateanul trebuie sa solicite un permis nou autoritatilor competente din statul in care isi are rezidenta principala. Este necesara furnizarea documentelor de atestare pe care trebuie sa le obtina de la autoritatile din statul unde a fost eliberat permisul de conducere furat sau pierdut. Cetateanul UE nu poate solicita un duplicat al permisului original, daca de la eliberarea acestuia a schimbat statul in care isi are rezidenta principala.

5. Cetateanul UE detine un permis de conducere eliberat de un stat din afara Uniunii Europene
Statele membre nu sunt obligate sa recunoasca reciproc un astfel de permis de conducere, chiar daca a fost deja recunoscut de unul dintre acestea. Este preferabil ca detinatorul sa se informeze la autoritatile competente pentru a sti daca permisul eliberat de un stat din afara Uniunii Europene este valabil si pentru a putea actiona in consecinta.

6. Cetateanul UE detine un permis de conducere international
Acest permis nu este valabil in interiorul Uniunii Europene, decat daca detinatorul poate prezenta permisul de conducere national care a fost eliberat de catre un stat membru si cu conditia ca acest permis national sa fie in perioada de valabilitate. Cetateanul poate pastra permisul de conducere international pentru a il utiliza in afara teritoriului Uniunii Europene.

7. Cetateanul UE nu detine permis de conducere si doreste sa obtina unul
Pentru a obtine un permis de conducere, cetateanul trebuie:
• sa aiba rezidenta principala in statul membru in care solicita eliberarea permisului;
• sa treaca examenul teoretic si practic;
• sa indeplineasca conditiile medicale (aptitudini fizice si mentale) mai ales in ceea ce priveste: vederea, auzul, mobilitatea, afectiunile cardio-vasculare, afectiunile renale, bolile neurologice, diabetul zaharat, consumul de alcool, droguri sau medicamente, tulburari psihice;
• sa indeplineasca conditiile privind varsta minima in functie de categoria de vehicul pentru care doreste obtinerea permisului.

ATENTIE! Un cetatean european nu poate detine mai mult de un permis de conducere eliberat de un stat membru. In unele state, trebuie sa aveti asupra dumneavoastra, pe langa permisul de conducere, certificatul de inmatriculare al autovehiculului.

5. Reglementarile referitoare la asigurarea autovehiculelor pe teritoriul Uniunii Europene (Directiva 1972/166/CE s.a.)

De la data aderarii, polita de asigurare auto obligatorie va fi valabila pe intreg teritoriul Uniunii Europene, incluzand Romania ca stat membru, precum si pe teritoriul Islandei, Norvegiei si Elvetiei. Astfel, de la data aderarii, proprietarii de autovehicule trebuie sa plateasca o singura prima pentru asigurarea obligatorie auto valabila pe teritoriile mentionate.

Cetateanul Uniunii Europene isi poate asigura autovehiculul la orice societate de asigurari abilitata sa emita acest tip de polite in orice stat membru al Uniunii Europene.

In cazul producerii unui accident din vina cetateanului, polita de asigurare constituie dovada ca acesta beneficiaza de o asigurare obligatorie de raspundere civila. Cetateanul UE trebuie doar sa notifice societatii de asigurare producerea accidentului.

Victima se va adresa propriului asigurator, care va contacta Biroul national de asigurare a autovehiculelor; acest birou va prelua formalitatile intre cele doua societati de asigurare.

In caz de accident care nu implica raspunderea cetateanului respectiv, acesta va fi despagubit in conformitate cu regulile in vigoare in statul membru in care s-a produs accidentul. Aceste reguli sunt inca diferite de la un stat membru la altul, dar limitele de raspundere ale asiguratorilor in baza asigurarii RCA nu vor putea fi mai mici de 100 000 de euro pentru daune materiale, respectiv 350 000 de euro/persoana in caz de vatamari corporale.

Daca accidentul a fost provocat de un autovehicul neasigurat sau care nu a putut fi identificat, cetateanul are dreptul, in virtutea reglementarilor comunitare, de a fi indemnizat de catre Fondul de garantare din statul membru in care a avut loc accidentul, in conformitate cu regulile in vigoare in acel stat membru.

6. Securitate rutiera

In toate statele Uniunii Europene, portul centurii de siguranta este obligatoriu, atat pe locurile din fata, cat si pe locurile din spate ale autovehiculului (daca este prevazut din constructie cu aceasta dotare), precum si in autocare. Pentru copii, trebuie utilizat un scaun special.

Nu uitati ca se conduce pe partea stanga a drumului in Cipru, Irlanda, Malta si Marea Britanie. Viteza pe autostrada este in general limitata la 110, 120 sau 130 km/ora, iar in localitati la 50 sau 60 km/ora. Fiti atenti la indicatoarele de circulatie pentru a cunoaste limitele exacte si conditiile speciale.

Folosirea telefonului mobil in timp ce va aflati la volan sporeste considerabil riscul unui accident mortal si este interzisa – explicit sau implicit – in toate statele Uniunii Europene. Unele state permit utilizarea echipamentelor Tmaini liberet.

In cea mai mare parte a statelor Uniunii Europene, nivelul tolerat al alcoolemiei este de 0,5 mg/ml. In unele state, acest nivel variaza intre 0,2 mg/ml si 0,8 mg/ml (0,9 mg/ml in Cipru), in timp ce alte state nu permit deloc soferilor sa consume alcool.

7. Sfaturi si informatii utile

• Numarul unic european pentru urgente: 112
Pentru a contacta serviciile de urgenta, in orice stat al Uniunii Europene, formati 112 de pe orice telefon, mobil sau fix.

• Numar de urgenta al Politiei de Frontiera: 959
Acest serviciu functioneaza non-stop, atat la nivelul fiecarui inspectorat judetean al Politiei de Frontiera (formand prefixul judetului de frontiera unde se doreste a se efectua apelul si apoi 959), cat si la nivelul Inspectoratului General (apeland 021/9590).

• Obiecte pierdute sau furate Semnalati orice furt politiei locale. Veti avea nevoie de raportul politiei daca solicitati recuperarea prejudiciului in baza unei asigurari. Blocati imediat cardul bancar, daca v-a fost furat sau daca l-ati pierdut. Daca v-a fost furat pasaportul, anuntati consulatul sau ambasada Romaniei din statul in care va aflati.

Pentru a afla adresa acestor institutii, contactati Ministerul Afacerilor Externe la telefon: 021/319.21.08 sau 319.21.25 sau intrati pe site-ul mae.ro